ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Yoga

Γιόγκα είναι η επιστήμη της ευζωίας η οποία πραγματώνεται ενσωματωμένη στην καθημερινή ζωή, επεμβαίνοντας σε όλες τις πτυχές που συνθέτουν την ύπαρξή μας – σώμα, ζωτική ενέργεια, νους, συναίσθημα, ψυχή και πνεύμα.

Η λέξη γιόγκα στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά) σημαίνει “ένωση”. Με πνευματικούς όρους, είναι η ενότητα της ατομικής με τη συλλογική συνείδηση. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, είναι η εναρμόνιση σώματος, νου και πνεύματος, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από συγκεκριμένες σωματικές και νοητικές τεχνικές, που μας προετοιμάζουν για την ένωση με την ανώτερη πραγματικότητα.Η πρακτική της γιόγκα ξεκινάει με το σώμα μας, που μας είναι πιο γνώριμο και οικείο. Όταν υπάρχει δυσαρμονία στο σώμα, τότε τα όργανά μας λειτουργούν με αντιπαλότητα, γεννώντας ασθένειες. Η γιόγκα αποσκοπεί πρωτίστως να εναρμονίσει το συντονισμό των διαφορετικών λειτουργιών ώστε ολόκληρο το σώμα να είναι υγιές.

Η γιόγκα αποτελεί μία ολοκληρωμένη επιστήμη της ζωής που έχει την καταγωγή της στην Ινδία εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Είναι το αρχαιότερο σύστημα προσωπικής ανάπτυξης στον κόσμο, ανάπτυξης που περιλαμβάνει το σώμα, το νου και το πνεύμα. Οι αρχαίοι γιόγκις είχαν μία βαθειά κατανόηση της ουσιαστικής φύσης του ανθρώπου και αυτών που χρειάζεται για να ζει σε αρμονία με τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Αντιλαμβάνονταν το φυσικό σώμα σαν ένα όχημα, με το νου σαν οδηγό, την ψυχή ως αληθινή ταυτότητα του ανθρώπου και τη δράση, το συναίσθημα και τη διάνοια σαν τις τρεις δυνάμεις οι οποίες επιδρούν στο σώμα-όχημα. Για να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη αυτές τις τρεις δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Εξετάζοντας την αλληλεξάρτηση του σώματος και του νου, δημιούργησαν μία μοναδική μέθοδο διατήρησης αυτής της ισορροπίας μία μέθοδο που συνδυάζει όλες τις κινήσεις που χρειάζονται για τη φυσική υγεία με τις τεχνικές της αναπνοής και του διαλογισμού που εξασφαλίζουν ηρεμία του νου.

Ιστορικά Στοιχεία

Η αρχή της γιόγκα χάνεται μέσα στα νέφη του χρόνου αφού η γιόγκα θεωρείται μία θεία επιστήμη της ζωής, που αποκαλύφθηκε σε φωτισμένους σοφούς μέσα από το διαλογισμό. Η πιο παλιά αρχαιολογική μαρτυρία της ύπαρξης της αντιπροσωπεύεται από έναν αριθμό πέτρινων σφραγίδων που δείχνουν εικόνες σε γιόγκικες στάσεις και που ξεθάφτηκαν στην Ινδική κοιλάδα και χρονολογούνται πάνω από 3000 π.Χ. περίπου. Η πρώτη αναφορά της γιόγκα γίνεται στην τεράστια συλλογή των γραφών που ονομάζονται Βέδες, τμήματα των οποίων χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2500 π.Χ. Οι Ουπανισάδες συγκροτούν το μεταγενέστερο τμήμα των Βεδών, που εξασφαλίζουν το θεμέλιο της γιόγκικης διδασκαλίας και της φιλοσοφίας της γνωστής Βεδάντα. Κεντρική ιδέα της Βεδάντα είναι η ιδέα μιας απόλυτης πραγματικότητας ή συνείδησης, γνωστής ως Βράχμαν, που αποτελεί τη βάση ολόκληρου του σύμπαντος.

Περίπου στον 6ο αιώνα π.Χ. εμφανίζονται δύο μεγάλα επικά ποιήματα η Ραμαγιάνα, γραμμένη από τον Βαλμίκι και η Μαχαμπαράτα, γραμμένη από τον Βυάσα και η οποία περιλαμβάνει τη Μπαγκαβαντ Γκίτα, ίσως τη πιο γνωστή απ’ όλες τις γιόγκικες γραφές. Στην Γκίτα ο Θεός ή Βράχμαν ενσαρκωμένος σαν Κύριος Κρίσνα εκπαιδεύει τον πολεμιστή Άρτζουνα στη γιόγκα, ιδιαίτερα στο πώς να πετύχει την απελευθέρωση εκπληρώνοντας τα καθήκοντα μέσα στη ζωή.

Σύγχρονη ζωή

Τα τελευταία χρόνια, ιατρικές έρευνες έχουν αρχίσει να παρατηρούν τα αποτελέσματα της γιόγκα . Μελέτες έχουν δείξει, ότι η χαλάρωση του σώματος ανακουφίζει αποτελεσματικά την υπέρταση και ότι η τακτική πρακτική των άσανας και της πραναγιάμα μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις όπως είναι η αρθρίτιδα, η αρτηριοσκλήρυνση, η χρόνια κόπωση, το άσθμα, κιρσούς, καρδιακές παθήσεις κ.α. Τα εργαστηριακά πειράματα έχουν επιβεβαιώσει την ικανότητα των γιόγκις να ελέγχουν συνειδητά αυτόνομες ή ακούσιες λειτουργίες, όπως είναι η θερμοκρασία, τους χτύπους της καρδιάς και την πίεση του αίματος.

 Μία μελέτη της Χάθα Γιόγκα για έξι μήνες έδειξε τα εξής αποτελέσματα: σημαντικά αυξημένη χωριτικότητα των πνευμόνων και αναπνευστική ικανότητα, βελτίωση της δύναμης και της αντοχής, μείωση του βάρους του σώματος και μείωση στη χοληστερίνη και στο ζάχαρο του αίματος. Συγκροτούν ένα σταθερό και δυναμωτικό αποτέλεσμα πάνω στα φυσικά συστήματα του σώματος. Σήμερα δε μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα της γιόγκα τόσο στην θεραπευτική και στην προληπτική ιατρική.

Ο καθ’ ένας μπορεί να ασκήσει τη Γιόγκα. Οι στάσεις της γιόγκα ή άσανας γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα, τεντώνοντας και εναρμονίζοντας τους μυς και τις αρθρώσεις, την σπονδυλική στήλη και ολόκληρο το σκελετικό σύστημα. Επιδρά τόσο στο σώμα όσο και στα εσωτερικά όργανα, τους αδένες και τα νεύρα, κρατώντας τα όλα σε λαμπερή υγεία. Απελευθερώνοντας τη φυσική και νοητική ένταση ενώ οι ασκήσεις της γιόγκικης αναπνοής ή πραναγιάμα αναζωογονούν το σώμα και βοηθούν στον έλεγχο του νου. Η πρακτική της θετικής σκέψης και του διαλογισμού δίνει αυξημένη διαύγεια, νοητική δύναμη και ικανότητα συγκέντρωσης.

Περισσοτερες Εικονες